Vägen till Auschwitz

Här kommer vi att uppdatera er med information om vår toleransresa till Polen och Auschwitz 20-26 maj 2015. /Amanda, Anton, Emil, Felicia, Frida, Simon och Erik

Dag 7 del 2

Publicerad 2015-05-24 17:16:31 i Allmänt,

 
Eftermiddagen. Pass 1
 
Mathan Ravid inleder eftermiddagen med att prata om "vi och dom". Vi pratar kring orden fördomar, främlingsfientlighet och rasism. Vi fick en djupare förklaring kring betydelsen av vad de orden betyder.
 
Vi fick sedan skriva upp alla fördomar vi kom på för invandrare, muslimer, homosexuella, romer och judar. De fördomar vi bland annat kom på var:
Invandrare: farliga, tar alla jobb, kommer för pengar, lever bara på bidrag, kriminella, pizzabagare, fattiga, araber, bra på fotboll, outbildade, dålig hygien, läkare, impulsiva, våldsamma, aggressiva, högljudda, glada, trevliga, mörka, ambitiösa, droganvändare
Muslimer: terrorister, mörka, våldsamma, sexistiska, kvinnoförtryck, religiöst fanatiska, rika, invandrare, hemlighetsfulla, hedersmord, våld, vänliga, överbeskyddande, hemlighetsfulla
Homosexuella: gillar rosa, sprider sjukdomar, är en sjukdom, känsliga, modeintresserade, äckliga, smutsiga, onaturligt, i religionen ofta en synd, mot Guds vilja, män är fjolliga, kvinnor kort hår/"manligt", empatiska, glada/positiva, bra kompisar och ärliga, 
Romer: tjuvar, tiggare, stora kjolar, många barn, duktiga musiker, oärliga, smutsiga, bor dåligt, husvagnar, stora bröllop, festar mycket, gifter sig unga, kriminella, 
Judar: framgångsrika, välutbildade, stor näsa, kloka, mörkt hår, opålitliga, skägg, djuriska, flitiga, sluga, giriga, svarta kläder, tinningslockar, finklädd, manipulerar, luras, strikta, rika, komplotter, konspiratörer, lättkränkta
 
Motsägelsefullt då det finns människor som säger att invandrare tar våra jobb samtidigt som de bara lever på bidrag och är fattiga. Det finns många motsägelser i alla de fördomar som finns idag. 
 
Vi pratar om hur olika människor framställs i media. Exempelvis så kallar man piloten som störtade planet i alperna för psykiskt sjuk. Handlar det däremot om en muslim som gör något så är denne terrorist.
 
 
Pass 2
 
Vi börjar med att diskutera invandring och attityder till invandring. Mathan redovisar en undersökning kring invandring som visar på att invandring är en ekonomisk vinst för de allra flesta länder.
 
Vi pratar sedan om nätsajten avpixlat, Sveriges absolut största hatsida. Där ställs ofta olika folkgrupper mot varandra.
 
En undersökning gjorda bland svenska gymnasieelever visar att många har en negativ attityd inställning till invandring.
 
Mathan visar olika propagandabilder där Muhammed porträtteras på ett fördomsfullt sätt. Bland annat med en bomb som turban.
 
Vi får se en bild som visar hur man försöker sprida budskapet att muslimer är ett problem, att de lever på bidrag, att de är terrorister och försöker ta över Europa.
 
 
Många familjer från fattiga länder har många barn vilket behövs för att barnen ska ta hand om sina föräldrar, många av barnen som föds dör och då skaffar man fler och hoppas att ändå många överlever. I fattiga länder finns inte heller så bra tillgång till preventivmedel.
 
Vi får även se en reklamfilm från Sverigedemokraterna från valet 2010:
 
 
Vi diskuterar kring filmen och åsikter som uttrycks är att det känns fördomsfullt. Här ser man tydligt hur man ställer svenskar mot muslimer. Muslimerna framställs som att de kommer hit för att få bidrag och att detta då ska innebära att de som då redan bor i Sverige får det sämre.
 
Homosexuella har också utsatts för diskriminering och trakasserier i olika länder. Bland annat i Ryssland har homosexuella fått utstå mycket, bland annat blev en anti-homolag godkänd för bara något år sedan.
 
Romerna har varit hårt ansatta i Sverige. I tidningar från slutet av 1940-talet kallades romer bland annat för tattare. Den SD-vänliga sidan exponerat visar också upp romer på ett fördomsfullt sätt med rubriken "zigenska bidragsryttare". Vi får se flera exempel på propagandaartiklar, även från den högerextrema tidningen "fria tider" där romer framställs på ett negativt sätt.
 
Judar framställs också ofta genom nidbilder just för att sprida ett budskap om det folket. Denna typ av propagandabilder används inte bara för judar utan även för andra folkslag.
 
Många i Sverige är osäkra vilken, eller har negativ inställning till olika grupper så som invandrare, romer, muslimer, homosexuella och judar. Vi har en viktig uppgift i att öka toleransen för dessa grupper.
 
Vi har återigen matats med fakta och information, men vi hoppas att ni förstår helheten av det vi gjort idag. Alltså pratat om mänskliga rättigheter, fördomar, rasism och främlingsfientlighet.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela