Vägen till Auschwitz

Här kommer vi att uppdatera er med information om vår toleransresa till Polen och Auschwitz 20-26 maj 2015. /Amanda, Anton, Emil, Felicia, Frida, Simon och Erik

Dag 5

Publicerad 2015-05-22 21:19:00 i Allmänt,

06.30 möttes hela gänget upp för frukost. Även på det här nya (och lite finare) hotellet fanns mycket att välja på så mätta, belåtna, lite trötta men väldigt förväntansfulla rullade vi kl 07.30 ut från Krakow med destination Auschwitz för att under dagen få guidning på koncentrationslägret Auschwitz 1.
 
Auschwitz har framförallt blivit förknippat med förintelsen, men det som inte alla vet är att det fanns tusentals olika läger under den tiden. Auschwitz 1 Grundades 1940 då Heinrich Himmler gav order om att skapa lägret. Att det blev just den här platsen var att det låg isolerat i östra Polen och ganska lätt att få bort polackerna Därifrån. Dessutom fanns även tomma byggnader och baracker redan på plats. Dessa baracker hörde egentligen till den polska armén. Även järnvägen låg i närheten därför var det lätt att frakta fångar dit.
 
Första anledningen till att lägret skapades var för att inhysa politiska motståndare. Polackerna ansågs av tyskarna som ett lägre stående folk. Tyskarna arresterade många polacker, så många att alla fängelsen blev fulla och tyskarna behövde fler platser att sätta fångarna så i juni 1940 fördes de första fångarna till Auschwitz 1. 
 
De första som gasades ihjäl i Auschwitz 1 var sovjetiska krigsfångar. Efter ett tag ansåg man att lägret var för litet och man ville bygga det större för att inhysa ännu fler människor. Då byggdes Auschwitz 2, Birkenau. Auschwitz 1 var endast ett koncentrationsläger medan Auschwitz 2 var både ett koncentrations- och förintelseläger. 
 
Detta var bara lite kort information om lägrets historia. Här nedan får ni läsa om vår rundvandring i lägret.
 
Gänget samlat inför turen på Auschwitz
 
När vi väl kom till Auschwitz efter en bussresa på 1h 30 min fick alla som ville gå på toa. Vi hade en lång guidning framför oss på ca 2,5 timma tills vi skulle få lunch. Det var ganska hårda regler om vad man fick ta med sig in på området och var tvungna att tömma fickorna och gå igenom detektorer (ungefär som på en flygplats). Vi fick hörlurar och mottagare så vi kunde höra guiden Beata bättre. Hon pratade tydlig engelska så det var lätt att höra vad hon sa. 
 
 
Det första vi kom till var huvudgrinden, där gick vi under den berömda skylten med texten "ARBEIT MACHT FREI" (Arbete ger frihet). Sen gick vi in i barackerna där hon guidade oss runt. 
 
Den berömda skylten som judar och andra fångar på Auschwitz gick under.
 
Varje hus hade olika beteckningar, block 1, block 2 osv... Alla fångar i dessa baracker bodde i små rum som det bodde jätte många i och dom fick väldigt lite mat som gjorde att många dog av hårt arbete med lite mat. Varje morgon räknade man in fångarna, sedan lämnade många lägret för att arbeta utanför murarna, inräkning hade man även på kvällen och ingen fick saknas. Om någon dog i arbetet utanför lägren var andra fångar tvingade att bära tillbaka dem så de var med på inräkningen, även om de var döda.
Vi besökte bland annat block 4, där fanns det bland annat en massa bilder och en modell av en gaskammare.
 
 
Många av barackerna eller blocken är numera omgjorda till museum, det vi fick se i dessa var en massa tillhörigheter som tillhört judar som nazisterna gasade ihjäl. Det var bland annat, glasögon, proteser, väskor, skoborstar, tandborstar, skoputs, tandborstar, husgeråd, skor, kläder och så vidare. Något som vi tyckte var jobbigt och hemskt att se var ett rum där det fanns hår som nazisterna rakat av några judar. Detta hår brukade användas till att tillverka tyger bland annat. Då vi inte fick ta några kort på håret kommer heller inte några bilder här på bloggen.
 
Detta var några av de skor som nazisterna tog av judarna. Fanns ytterligare ett fönster med ännu fler skor.
 
Kryckor och proteser bland annat
 
I ett av blocken där man inte fick ta kort fick vi se hur man dödade judar på olika sätt. Bland annat fanns det ett rum i källaren på 9 kvadratmeter där man stoppade in 45 personer sedan stängde man dörren. Efter en viss tid tog då syret slut och fångarna kvävdes till döds. Detta var något som vi tyckte var svårt att ta in.
 
 Vi fick även gå in i en gaskammare där folk gasats ihjäl. På väggarna syntes klösmärken och i taket fanns hålen där gasen zyklon B släppts ner över offren. I just denna gaskammare trängde man in 700 personer. Bredvid gaskammaren fanns ett rum där dom sedan kremerade de flesta. 
Behållare med Zyklon B
 
Hål i taket där nazisterna släppte ned Zyklon B för att gasa ihjäl judarna.
 
Gaskammaren
 
Bredvid gaskammaren fanns en galge, där hade man 1947 hängt Rudolf Höss för de förbrytelser han begick under kriget. Höss var kommendant (chef) över koncentrationslägret Auschwitz. Bara några meter från lägret bodde Höss i ett hus med sin fru och fem barn. Medan alla fångar led svårt i lägret levde Höss på sin lediga tid ett såvitt vi vet ett normalt familjeliv, bara ett fåtal meter därifrån. Det mesta vi lär oss under den här resan är svårt att greppa.
 
I bakgrunden ser ni galgen där Höss hängdes
 
Ungefär vid 12 åkte vi iväg mot McDonalds för lunch vilket många uppskattade. Efter att alla ätit klart åkte vi tillbaka till Auschwitz 1 där guidningen skulle fortsätta. 
 
På eftermiddagen började vi med att besöka block 3, det var ett privilegium då endast 60 personer per dag får gå in i den byggnaden. Där fick vi se en barack i originalskick och hur det såg ut när det bodde judar där för över 70 år sedan.
 
På varje madrass kunde ibland 3 människor trängas
 
Vi fick då sedan genom en utställning där vi fick en se en del av judarnas historia, lyssna på överlevandes berättelser. I ett av rummen i den här utställningen fanns även en "bok" som på engelska heter "book of names". I den fanns namnet på 4 miljoner judar, som alla dog under förintelsen.
 
 Book of names
 
Detta var en någorlunda kort beskrivning av vår dag i Auschwitz 1. Nu på kvällen har vi haft en genomgång av dagen och sett större delen av Schindlers list, slutet ska vi se imorgon kväll. Imorgon ska vi besöka Auschwitz 2, Birkenau - förintelselägret. Blir nog en intressant och lärorik dag och säkerligen lika tuff som idag. Det har varit en dag med många känslor och många saker som är svåra, för att inte säga omöjliga att förstå. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela