Vägen till Auschwitz

Här kommer vi att uppdatera er med information om vår toleransresa till Polen och Auschwitz 20-26 maj 2015. /Amanda, Anton, Emil, Felicia, Frida, Simon och Erik

Dag 1

Publicerad 2015-05-18 19:57:46 i Allmänt,

Imorse möttes vi utanför Fridhemsskolan 07.00 för att åka minibuss mot Luleå och dagens utbildning om rasism och antisemitism. Vi kom dit ungefär 08.40 så vi fick sitta i skolans personalrum och vänta i 20 minuter. Efter den tiden kom en elev som hämtade upp oss och förde oss till aulan där utbildningen skulle genomföras.

Bland det första vi gjorde var att vi ställde oss i en ring, alla fick varsin lapp där det stod namnet på ett djur. Då skulle vi låta som djuren för att hitta våra djurkompisar. Detta var då deras sätt att dela upp oss i grupper. Det var ett intressant sätt, lite udda men ändå roligt. Varje grupp bestod av 5-6 personer. Vi var totalt 26 stycken, 10 från Skellefteå, 10 från Luleå och så vi från Arvidsjaur.

Våran första uppgift som grupp var att hitta fem saker som vi hade gemensamt. Efter det fick vi i uppgift att hitta något som är specifikt för var och en i gruppen. Vi fick sedan göra en flagga till ett påhittat land uppbyggt på gruppens gemenskaper och individuella egenskaper. Vi fick även döpa flaggan och skapa en lockande slogan till flaggan.

Vi skulle sedan rita av var och en i gruppen medan dem poserade som "modeller" fast det speciella med den övningen är att vi skulle rita med vänsterhand, så bilderna blev jätte roliga. Sedan skulle varje person välja ut en favorit av porträtten.

När alla grupper var färdiga med alla uppgifter fick grupperna en och en gå upp på en scen och redovisa hur dem utfört uppgifterna. Sen fick dem visa sin bild och säga en sak som var specifikt för han/hon i gruppen. När alla grupper hade redovisat svarade varje person på två frågor som dem skrev på baksidan på deras bild.

Nu var första halvan över och vi gick till lunch, det var raggmunkar och det var gott.

Efter lunchen fick vi lite fri tid och sen började utbildningen igen. Vi fick ett häfte där vi skrev lite om vår identitet och sen ett brev till en person som levde under förintelsen. Resten av dagen fick vi lyssna på lite föreläsning kring bland annat demokrati och sen for vi igen mot Arvidsjaur. I Älvsbyn stannade vi upp för att köpa något och nu är vi hemma.

Idag har vi träffat mycket trevligt folk, haft en rolig dag och lärt oss mycket.

Hejdå bloggen, vi hörs snart igen!

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2015-05-19 06:35:48

Kul att läsa om er första dag! Jag visar detta för 8:1 idag :) ha en bra dag!/Erika

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela